Solidworks Parent-Child Relations (Ebeveyn-Çocuk)

Merhaba arkadaşlar bu yazımda, Solidworkste kritik noktalara değinmeye devam edeceğim. Bugünkü konumuz Türkçe tercümesi, terime aşina olmayanlar için biraz tuhaf gelecek olan Solidworks Parent-Child komutlarına değineceğim. Türkçeye çevrildiğinde Ebeveyn-Çocuk ilişkileri anlamına gelen bu terim, Solidworkste unsurlar arasındaki ilişki ve tasarım hiyerarşisinin temelini oluşturmaktadır.

Nedir bu unsurlar arası ilişki?

Solidworks ile tasarım yaparken unsurları yukarıdan aşağıya oluşturarak gideriz. Bu unsurlar, Ekstrüzyon ile katı oluşturma, kabuk, delikler vb.. şeklindedir. Program bu unsurları oluştururken, ekstra bir şey yapmadığımız sürece, Taslak çizimde referans alınan unsurlarla bir akrabalık ilişkisi oluşturur. Bir nevi alt unsur ya da üst unsur gibi düşünebilirsiniz.

Bu da şu demek, parent-child ilişkisi olan unsurlardan, parent konumundaki unsuru sildiğinizde child durumuna olan diğer unsurda silinecektir. Child görünen unsuru silerseniz, parent durumundaki unsura zarar vermiş olmazsınız. Bu durum aslında çok unsurlu tasarımlarda, bir unsur silinmek istendiğinde, onlarca unsurun neden ortadan kaybolduğunu ya da uyarı verdiğini açıklamaktadır.

5-10 unsurlu bir tasarımda bu telafi edilebilir bir durum olsa da, yüzlerce hatta binlerce unsur içeren tasarımlarda bu başlı başına bir problem olacaktır. Unsurlar arası parent-child ilişkisini aşağıdaki adımları uygulayarak görebilirsiniz.

solidowrks parent-child                                                              solidowrks parent-child

Yukarıdaki resimlerde unsur ağacımızın en üstündeki parça adına sağ tıkladığımızda 1 numara ile ifade ettiğimiz komut “Dynamic Reference Visualization” yani dinamik referansların görselleştirilmesi komutunun aktif edilmesi, 2 numaralı resimdeki gibi, unsurlara bir kere tıkladığımızda unsurlar arası ilişkileri görmemizi sağlar.

solidowrks parent-child
solidowrks parent-child

Herhangi bir unsurun üzerinde sağ tıklayıp 3. Adımdaki gibi “Paren-child” komutuna tıkladığımızda 4. Adımda gösterildiği şekilde bir pencere açılacaktır.

Burada Cut-Loft1 unsuru ile ilişkili diğer unsurları görüyoruz. Sol tarafta Parents penceresinde görülen Cut-Loft1 unsuru altında gördüklerimiz, bu unsurun Parent yani Ebevyn unsurlarıdır. Sağ taraftaki pencereki komutun boş olmasının sebebi, ise Cut-Loft1 unsuruna ait Child yani çocuk unsur bulunmamasıdır.

Daha detaylı izah etmek gerekirse, biz Cut-Loft1 unsurunu oluştururken, sırası ile Origin, Boss-Extrude1, Sketch4, Shell1 ve Sketch5 unsurlarını referans almışız. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biriside, Unsur ağacında en tepede olan unsurun, açılan pencerede altta gözükmesidir. Ben sol taraftaki unsurlardan herhangi birini silmeye çalıştığımda ya da sildiğimde Cut-Loft1 unsuru otomatik olarak silinecektir. Geriye sadece sketch(taslak çizimler) kalacaktır.

Ebeveyn ilişkilerinin mantığını iyi anlamanız hem tasarımlarınızda işleri lehinize çevirecek, hem de size daha sonra anlatacağım Defeatures özelliğini sorunsuz uygulamanız için önemlidir.

Solidworks ile ilgili diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

 5,941 total views,  19 views today

Bu yazıyı değerlendirin

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments