CAM öğrenmek için nerden başlamak gerekir? – 2

İlk yazımızda iyi bir CAM operatörünün yolunun tezgah operatörlüğünden geçtiğine değinmiştik. Bu uzun bir süreç olabilir, her meslekte olduğu gibi sabır göstermek gerekir. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi temelden başlamak önemlidir. Ancak duruma göre, belirli bir aşamayı geçtikten sonra ikisini paralel olarakta yürütebilirsiniz. Bu noktada yaşanan en büyük teknik problem şu, tam hakim olamadan bir üst konuya geçildiğinde, temel tam oturmadığı için sıkça basit hatalar yapılabiliyor.

Belli şeylere hakim olarak CAM programına geçtiğimizde, öğrenirken aşağıda size önereceğim sıralamayı takip etmeniz size fayda sağlayacaktır. Aşağıda belirteceğim durumlar oldukça genel, daha detaylı bilgi ve desteği, kullanacağınız CAM programının teknik dökümanlarından ve teknik ekibinden almanızı öneririm.

  • Kullandığınız programın kütüphanelerini iyi tanıyın ve kütüphane oluşturma, kullanma disiplinini baştan sağlayın. Çalıştığınız alana göre CAM programlarında, tutucu, takım ve daha spesifik kütüphaneler oluşturmanız böylece CAM yaparken zamandan kazanmanız mümkündür.
  • Post processor seçimlerinizi, varsayın g-code üretim klasörünüzü, otomatik yedeklemeleri programı kullanmaya başlamadan ayarlamanız size gene zamandan kazandıracaktır.
  • Programınız temalarla çalışmayı destekliyorsa, temalarınızı gözünüzü yormayacak, parça üzerindeki simülasyonlarda operasyon gösterim renklerini, dikkat çekecek şekilde tanımlamasınız. Böylece daha az hata yaparsınız.
Bunlar programı kullanmaya başlamadan önce yapılması gereken ön ayarlardı. Şimdi teknik olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
  • Post Processor seçiminiz doğru olmalı. Kullanacağınız post processorun tezgahınızla uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde, tezgahta bindirmeler ya da operasyonların hatalı olması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Post Processor: Programda yaptığınız operasyonları, tezgahın uygulalayacağı şekilde derleyen aracı bir dosyadır. Genelde işletim sistemlerine göre değişiklik gösterebilir. (Fanuc, Siemens, Fagor, Mitsubishi vb..)

  • Eksen tanımlamaları; Bu iş iyi kavranmalı, eksen tanımlamaları oldukça önemli. Programda tanıttığınız eksende bir hata olursa kaba işlemelerde parça kurtarmayabilir, hassas işlemelerde ise, yapacağınız operasyonlarda kaymalar yaşabilirsiniz.
  • Stock ve target tanımlamalarını mutlaka yapın. Stock; Parçanızın kütük ölçülerini, Target: Hedef geometriyi temsil ediyor. Böylece CAM simülasyonanında, parçanızda kalan, talaşları veya dalmaları tezgah başına gitmeden, daha iyi tespit edebilirsiniz.
  • Fikstür ve bağlama aparatlarının tanımlanmasını tam olarak yapmanız gerekir. Bazen bu adım es geçilmekte, dolaysıyla en ufak bir dikkatsizlikte takım kırılmaları, tezgah bindirmeleri veya parça bozulmaları yaşanabilmektedir.
  • CAM operasyon sıralamasına dikkat edilmesi gerekir. CAM operasyonları karışık değil, belli bir düzende yapılmalıdır. Bu konudaki içeriği daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

 1,561 total views,  1 views today

Bu yazıyı değerlendirin

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments