CAM öğrenmek için nerden başlamak gerekir? – 1

CAM öğrenmek gerekli mi? Nerden başlamak gerekir?

Öncelikle arkadaşlar fazla bilgi hiçbir zaman göz çıkarmaz. Buna CAM bilgiside dahil.

Günümüzde artık pek çok tezgah üreticisi ve işletim sistemi tasarlayıcısı firma, kendi sistemlerini mümkün olduğu kadar CAM’ e ihtiyac duymadan çalıştıracak şekilde yön vermeye başlamıştır. Ancak CAM’ e olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor.

CAM(BDİ) işinde temel kural tezgah ve operasyon bilgisidir. Tezgah ve operasyon bilginiz olmazsa, programı ne kadar iyi kullandığınızın ya da kaç tane program bildiğinizin bir önemi kalmaz. Neticede Drill operasyonu tüm programlarda delik delmeye yarar. Programdan programa göre parametreler, sıralamalar değişiklik gösterebilir ancak bu komutun yapacağı iş delik delmektir. Dolayısıyla sizin bu komutu uygulayabilmeniz için, kullanacağınız matkabın teknik datalarına(malzeme, uç açısı hangi tutucuyu kullanmanız gerektiği vb..), işleyeceğiniz malzemenin teknik detaylarına(tür, sertlik, bağlama yöntemi vb..) ve kullanacağınız tezgah(g kodları, m kodları) hakim olmanız gerekir.

Önce CAM programı öğrenip sonra, diğer kısımları öğrenemez misiniz?

Bu elbetteki mümkün, benim yaptığım gibi. :). Bizzat tecrübe etmiş biri olarak bunu tavsiye etmiyorum. Ancak mecbur kalınırsa elbette yapılır. Biz olması gerektiği gibi başlayacağımızı düşünelim.

İlk önce iyi bir operatör olmayı kafaya koyduk, işe nereden başlıyoruz? Öncelikle şunu bilmelisiniz, sonu olmayan bir yola giriyorsunuz. Bu işin zirvesi yok. Taa ki siz teknolojiden daha hızlı ilerleyene kadar J (Şimdiki nesilin büyük bir çoğunluğunda bu iş maalesef kafaya koyma aşamasında takılı kalıyor. Tabi bu genellemeye tüm gençlerimizi dahil etmiyorum ancak sanayide bu yönden durum hiç iç açıcı değil.)

İlk önce iyi bir operatör olmalıyız.

Günümüzde operatörlük kavramı biraz değişmiş gibi görünse de, temel de ustalığa dayanıyor. Yani tezgahı sadece çalıştırıyor olabilmeniz sizi aslında operatör yapmıyor. Piyasa da “düğmeci” diye tabir edilen arkadaşlardan biri oluyorsunuz. Peki gerçek bir operatör olmak için ne yapmalıyız?

-Dürüst ve uyumlu olun. İmalatta ve ustalıkta kafanızın dikine gitmek size çoğu zaman kaybettirir.

-İyi bir operatör olmamız için, iyi bir işte ve iyi bir ustanın yanında çalışmamız gerekiyor.(İyi iş diyince aklımıza 08:00-18:00 çalışma saatlerini getirmiyoruz tabi.) Farklı tarzda parçalar üreten, mümkünse seri iş değil de ar-ge işi yapan firmaları tercih edebilirsiniz. Bu size çeşitlilik katacak ve bir iş için farklı varyasyonlar üretme kabiliyetinizi geliştireceksiniz. Bu noktada gözü açık olmanız gerekiyor. Ustanın her anlattığını can kulağı ile dinlemeniz, yeri geldiğinde ustadan püf noktaları öğrenebilmeniz için gizli gizli gözetmelerde yapmanız gerekebilir J “20 yıl boyunca bir tezgahta çalışıp, aynı parçayı işlemeniz sizi iyi bir operatör yapmaz”

-Kodları iyi öğrenin, gerektiğinde elle program yazabilmeli ve işleyen programa müdahele edebilmelisiniz. İyi bir operatör, programda bir hata gördüğünde velvele yapan değil, düzelten operatördür. Hatta imkan varsa, farklı tezgah ve işletim sistemlerinde çalışarak, versiyonlar, işletim sistemleri ve markalar arasındaki özel farklılıkları öğrenin.

-Bir standarta takılı kalmayın, alternatifleri her zaman düşünün. Farklı bağlama şekilleri, farklı işleme teknikleri üzerine kafa yorun. Bulduğunuz teknikler universal olsun. Yarın bir gün işe gidemediğinizde yerinizde çalışacak arkadaşınız, kolaylıkla işinize devam edebilmeli.

 

Temel yukarıda anlattığımız gibi başlarsanız, kısa süre içerisinde büyük bir yol katettiğinizi kendinizde farkedeceksiniz. Bir sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz.

 

 

 2,188 total views,  4 views today

Bu yazıyı değerlendirin

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments