Doğal Frekans ve Rezonans

Doğal Frekans ve Rezonans

Doğal Frekans ve Rezonans aslında teknik olarak bilgi sahibi olmasakta, hayatımızda hissettiğimiz ya da gördüğümüz bazı olayların altında bu bilimsel gerçek yatmaktadır.

Olayı daha iyi anlayabilmemiz için, bazı terimlere açıklık getirmekte fayda var. Bu terimlerin bir kısmına lisedeki fizik derslerinden aşinalığımız var.

Titreşim: Bir denge noktasındaki mekanik hareketliliktir. Bu belirli bir periyotta gerçekleşebileceği gibi, rastgelede olabilir.

Frekans: Birim saniyede oluşan titreşim sayısıdır. Birimi Hz dir. Matematiksel olarak Periyotun tersidir. “f:1/T”

Periyot: Bir tam titreşimin oluşması için geçen süredir. Birimi saniyedir. Matematiksel olarak Frekansın tersidir. “T=1/f”

Zorlama frekansı: Sisteme veya cisme dışarda etki eden kuvvetin frekansıdır. Doğal Frekansla eşitlendiği anda rezonans başlar.

Doğal Frekans: Dolayısıyla bir cismin ya da sistemin esneklik ve kütlesine bağlı olarak değişebilen, o frekansta uyarıldığında yüksek genlikte ve sonsuza kadar titreşeceği frekanstır.

Rezonans: Sistem veya cisme dışardan etkiyen kuvvetlerin frekansının doğal frekansla eşitlenmesi sonucu oluşan olaydır. Rezonans sonucunda, sistem veya cisim büyük ölçüde deformasyona uğrayabilir ve dağılabilir.

Kainatta bulunan herşey bir frekansa sahiptir. Dolayısıyla, geniş bir perspektiften bakıldığında herşeyin rezonansa uğrama riski vardır. Örnek vermek gerekirse insan kulağının dayanabileceği frekans 3.5Hz civarıdır. Yani bu frekansta bir uygulama yaptığınızda, kulak zarı rezonans a girebilir ve kalıcı zararlar oluşabilir. (Denemenizi tavsiye etmiyoruz!)

Öte yandan risk taşıyan diğer unsurlar ise yapılardır. Köprüler, binalar. Hepimiz Washingtonda rüzgarın etkisi ile rezonansa girip paramparça olan Tacoma Narrow köprüsünü duymuşuzdur. Yıllar önce beşik gibi sallanan boğaziçi köprüsünün durumuna da haberlerden şahit olmuştuk. Askerlerin köprülerde uygun adımı bozduklarını biliriz. Rüzgar, Uygun adım, Köprü üzerinden geçen araçlar, bunların hepsi dış etkendir ve oluşturdukları frekans, yapının doğal frekansı eşitlendiğinde rezonans başlar ve durmaz. Boğaziçi köprüsü olayında ise tam bir rezonans oluşmamıştır.

Bu durum normalde, yapılar ve sistemler kurulmadan önce, kurulum alanlarında yapılan tahmini hesaplara göre göz önünde bulundurulmakta ve buna göre üretimler yapılmaktadır. Ancak bazen göz önünde bulundurulması güç faktörler devreye girmekte ve istenmeyen sonuçlar oluşabilmektedir.

Günümzde ise artık gerçek zamanlı simülasyonları destekleyen programlar ve ileri teknoloji ürünü bilgisayarlarla yapılan hesaplmalar sayesinde bu riskler minimize edilebilmektedir.

Aşağıda Tacoma Narrow ve Boğaziç köprüsü görüntlerini izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 2,032 total views,  3 views today

Bu yazıyı değerlendirin

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet Ali AYDIN
5 yıl önce

Bülent hocam,Sakarya’dan yazıyorum,ismim Mehmet Ali AYDIN.
değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.Direnç(R) ve Kondandsatör(C) kullanılarak
pasif ikinci derece filtre devresi tasarlamak için internette araştırma yapıyorum,sitenizi bu şekilde tanıdım.Doğal frekans nedir? bunu araştırıyorum.Şimdi diyelimki ikinci derece filtre devresinin doğal frekansı 200KHz olarak hesaplansın.bu 200KHz filtre girişine uygulandığında,filtre çıkışında 200KHz frekansında yüksek genlikte ve (sonsuza kadar titreşen?) çıkış mı elde edilir.

Yada filtre girişindeki başka (örneğin150KHz) bir frekansı süzmekte iken,dirnç(R) ve Kondansator elemanlarının değerlerinden dolayı hesaplanan 200KHz’lik doğal frekans oluşur,ve genliği yüksek olur.

Doğal frekansı neden hesaplarız,bu frekanstaki titreşimlerden devremizi korumalımıyız.

Bülent hocam,Doğal frekans konusunu biraz açarmısınız.Bu konuyu anlamak istiyorum.Ancak matematiksel yada koordinat sistemi ile DEĞİL,anlatma olarak açıklarmısınız.

İyi akşamlar.17/10/2017