Talaşlı imalat, temel unsurları, neden talaşlı imalat?
En temel haliyle talaşlı imalat, Kesici veya talaş kabiliyeti olan bir malzeme ile, bu malzemeden daha yumuşak özelliklere sahip bir malzemeden talaş kaldırmaktır.
Gelişen teknoloji ile bu proses daha da hızlandırılmış, yeni teknolojiler sayesinde daha az birim sürede daha fazla üretim adedi elde edilmeye başlanmıştır. Bu teknolojilere örnek olarak, cnc tezgahlar, mühendislik ürünü olan kesici takımlar, (parmak freze, karbür matkap, kılavuz vb..)
Talaşlı imalatın olabilmesi için 3 temel unsur vardır. Talaş kaldırılacak parça, talaş kaldıracak kesici ve talaş kaldırırken kullanılacak alet. Bu temel unsurların yanında, kesici, malzeme ve aletlerin özelliklerinin bilinmesinde optimum koşulların sağlanması açısından oldukça önemlidir. Talaşlı imalatta optimum koşul, kullanılan talaş kaldırma aletini malzeme ve kesiciye en uygun şekilde kullanarak, kesiciyi minimum düzeyde yıpratarak, malzemede istenilen özellikleri olabilecek en üst seviyede elde etmektir. Malzemede istenilen özellikler ise talep ve duruma göre değişiklik gösterebilir. Örneğin parlak bir yüzey istenebilir, yüzey pürüzlülük değeri sayısal bir ölçüm olarak istenebilir. Ölçüsel hassasiyetler olabilir. Bunların detaylarına ilerleyen yazılarda değineceğiz.
Talaşlı imalat için yukarda bahsettiğimiz hususlar, en basite indirgenmiş halidir. Pratikte bu kadar basit olmamakla, bu unsurlar oldukça genişletilebilir ve kalite içinde genişletilmesi gerekmektedir. Bu detaylara zamanla gireceğiz.
Neden talaşlı imalat?
Talaşlı imalat öyle ya da böyle hayatımızın pek çok alanına doğrudan ya da dolaylı olarak entegre olmuştur. Örneğin satın aldığımız suların damacanaları, talaşlı imalatta üretilmemektedir. Fakat damacanayı üreten kalıp, bir talaşlı imalat ürünüdür. Buna pek çok örnek mümkündür. Her ne kadar piyasa şartları ve maliyetler zaman zaman üretimi talaşlı imalattan uzaklaştırsa da her işin temelinde talaşlı imalat yatmaktadır.
Talaşlı imalata örnek parçalar,
1,855 total views, 4 views today