CAM ve Talaşlı imalat işlem sıralaması

Önceki iki yazımızda, CAM yaparken nereden başlayacağımıza ve dikkat edilmesi gereken hususlara yer vermiştik. Bu bölümde ise talaşlı imalat işlem sıralaması ve önemini inceleyeceğiz.

Yüzey silme operasyonu:

Temiz bir yüzey elde etmek, düzlemselliği sağlamak amacı ile, iş parçasının üzerinden işlenecek yüzeyi kurtaracak miktarda talaş almak gerekir. Diğer operasyonların sağlıklı bir şekilde kontrolü açısından, Talaşlı imalat işlem sıralaması yapılırken bu operasyon es geçilmemelidir.

Punta operasyonu:

Delik delmek için matkabı göndermeden önce, parçada delinecek deliklerin merkezlerini işaretlemek için kullanılan operasyondur. Genelde HSS ve Karbür olmak üzere 2 tip matkap kullanılır. Karbür matkap kullanımlarında, punta deliği önerilmez ancak her zaman optimum takım ve tutucularla çalışmaya şansınız olmayabilir. Bu yüzden her delikten önce puntalama operasyonunu mutlaka yapmanızı öneririm.

Ayrıca parça üzerindeki X ve Y sıfırlamalarında hata varsa bu operasyonda rahatça farkedebilirsiniz.

Matkap operasyonları:

Matkaplar hem delik delmek, hemde kendinden sonra gelecek olan parmak frezenin yan yüzeyleri ile efektif bir şekilde kesim yapması için ön delik delmek amacı ile kullanılır. Temelde bu tür işlemler parmak freze çapından daha büyük bir çapta bir matkapla yapılır. Bilindiği üzere parmak frezeler alından da kesme yapabilmesine karşın yanal kesme performansları çok daha iyidir. Bu şekilde bir operasyon sırası, hem birim parça işleme süresi, hem de toplamda çıkan parça sayısına pozitif yönde etki edecektir.

Freze operasyonları:

Temelde frezeleme operasyonları kaba ve finish olarak ikiye ayrılır. Bu operasyonlar, parmak frezelerle yapılabileceği gibi, piyasada saplı tarama diye tabir edilen, takma uçlu takımlarla da yapılabilir. Dış çevresel(kontur) frezeleme veya iç havuz boşaltma işlemleri bu takımın yapacağı operasyonlara dahildir. İç kontur ve havuz boşaltma işlemlerinde bir önceki operasyonda basettiğimiz matkap operasyonunda yapılan ön deliklerin kullanılmasını öneririm.

Rayba ve Baralar:

Parça üzerindeki hassas ölçü toleransına sahip deliklere yapılması gereken bu operasyonu en sona bırakmak uygundur. Aksi takdirde kaba operasyonların yapılması esnasında kalan talaşlar yüzeye zarar verebilirler.

Pah ve Havşa operasyonları:

Pah ve havşa operasyonları, parça kenarında ve deliklerinde keskin köşe bırakmamak amacı ile yapılır. Aynı zamanda parçaya kılavuz çekmeniz gerekiyorsa, kılavuz öncesi havşada, hem kılavuzun çapak bırakmamasını hem de parçayı daha iyi ağızlamasını sağlayacaktır.

Kılavuz operasyonları:

Talaş imalat sıralaması için bu operasyonun önemi büyüktür. Kırılması riski en yüksek takım olduğu ve kırıldığı zaman %90 parçanın sökülmesi gerektiği için, her zaman en son operasyon olarak tanımlanmalıdır.

 1,811 total views,  2 views today

Bu yazıyı değerlendirin

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments